Robotforskning i verdensklasse
Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet (MMMI) er en del af det Naturvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet (SDU). MMMI var blandt de første til at starte robotforskning i Danmark og har været grundlaget for en klynge af mere end 130 robotteknologiske virksomheder. Den oprindelige institutbygning blev taget i brug i 1999 og den nye udvidelse stod færdig i 2023. Begge projekter har modtaget støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.
Et nyt dream lab med god plads til kreativitet
Udvidelsen af MMMI består af en ny bygning med direkte tilknytning til universitetets tekniske fakultet. Bygningen er forbundet til det eksisterende institut og resten af SDU via en gangbro og en underjordisk forbindelse. Bygningens centrum er et kreativt "dream lab", hvor de studerende kan arbejde på deres projekter med god plads og højt til loftet. Bygningen indeholder desuden gruppe- og projektrum med plads til i alt 500 studerende samt arbejdspladser til ca. 100 ansatte.
Det nye dream lab er åbent helt til bygningens tag, og fra alle sider af dette atrium stikker udkragede rum og gangbroer ind og skaber et spændende og asymmetrisk rum
Optimal proces for armeringsdesign
KI har været afsnitsprojekterende på betonelementer på projektet. Herunder design af massive dæk, vægge, bjælker, søjler samt trapper. I designfasen er der differentieret imellem elementer med simple laster og geometri og mere komplekse konstellationer af geometri og laster. Dette har optimeret processen for at detail-armere elementerne, så tid og kvalitet hænger sammen med produktion og montage af elementerne.
De simple elementer er beregnet ved brug af Excel-regneark og håndberegninger hvor de mere komplekse elementer er beregnet med OPTUM CS for at kunne udnytte den optimerede fordeling af laster igennem elementerne. Dermed er der i armeringsdesignet skabt en lige balance mellem tid, kvalitet og ressourcer.
Mere konkret betyder det reduceret armeringsforbrug, produktion af elementer med konstant flow, optimal tidsforbrug på design og gentagelseseffekter af armeringsprincipper som letter arbejdsgangen ift. tegningsmateriale og produktion.
Bæredygtigt og fremtidssikret byggeri
Den nye MMMI bygning er designet med fleksibilitet i mente for bedst muligt at fremtidssikre i forhold til skiftende krav til studiemiljøer og faciliteter. Desuden er de anvendte materiale-, konstruktions- og overfladeløsninger velafprøvede på campus, hvor de har vist god holdbarhed over lang tid. Byggeriet sigter efter DGNB guld.
De involverede
Cubo arkitekter var totalrådgiver, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue var landskabsarkitekt, EKJ var bygværksprojekterende og KI var afsnitsprojekterende på beton.
Foto kredit: Cubo arkitekter og Bygningsstyrelsen.