Bro mellem uddannelse og forskning
Novozymes har bygget et nyt forsknings- og innovationscenter beliggende i Lyngby i området omkring Danmarks Tekniske Universitet tæt på deres eget hovedkontor i Bagsværd. Centret vil indeholde laboratorie- og forskningsfaciliteter. Det vil bygge bro til DTU's uddannelses- og forskningsområder ved at have klasselokaler, caféer og en lille biograf med ambitionen om at skabe et globalt knudepunkt for bioteknologisk forskning. Derudover vil det have et naturvidenskabeligt læringscenter, hvor studerende og besøgende kan lære mere om biologi og natur.
Plads til udvidelse
Fase et af projektet er 23.500 m2 laboratorier og kontorer med ledsagende kantine bestående af fire sammenhængende bygninger i 2-3 etagers højde med indre atrier. Desuden indeholder projektet 7.000 m2 kælder og et 9.600 m2 parkeringshus.
Omkring bygningerne er en park og naturstier til offentlig brug. Målet med projektet er at være i harmoni med og komplimentere den omgivende natur. Hele grundarealet er på 140.000 m2, og Novozymes har planer om at udvide med flere separate bygninger i fremtiden. De første bygninger er designet til at have plads til 800 ansatte - senere udvidelser vil kunne rumme yderligere 2.000-2.500 medarbejdere.
Beton- og kompositkonstruktioner
De bærende konstruktioner udgøres af betonelement søjler, vægge og dæk samt udstøbte stålkompositbjælker og betonbjælker. Søjler og vægge funderes direkte på hhv. punkt- og stribefundamenter. De ydre kældervægge var hovedsageligt betonelementer suppleret med enkelte pladsstøbte vægge. En komplet 3D-model af stål- og kompositkonstruktionen blev lavet i Tekla af KI, hvilket blev brugt til at udtrække værkstedstegninger og montagedokumentation.
Deltagerne
KI blev hyret af NCC, som var hovedentreprenør på projektet. Arkitekterne var Vilhelm Lauritzen Arkitekter, i samarbejde med GHB Landscape Arkitekter. Rambøll var hovedrådgiver. KI's rolle i projektet var at udføre design af stål- og kompositkonstruktioner, 3D-modellering og værkstedstegninger af stålkonstruktionen.
Fotos: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Novozymes og KI