erhvervspraktik ingeniør lego

Erhvervspraktik: eksperimenter med lego og elastikker simulerer beton og armering

Sandra Myrtue News

I uge 5 havde vi fornøjelsen af at have Felix, som går i 8. klasse, i erhvervsprak. Felix kan godt lide matematik og fysik, og han ville gerne opleve hvordan det var at arbejde som ingeniør.

Allan Vinther, som er partner og daglig leder af vores afdeling for byggeri og konstruktion, tilrettelagde et spændende program til Felix, som skulle give ham en forståelse for ingeniørfaget uden at blive for tungt. Bevæbnet med legoklodser og elastikker udførte Felix en række eksperimenter for at undersøge sammenhænge mellem kraft og deformation under både kort- og langtidsbelastning.

Se lego-forsøget i slow motion

Legoklodser er gode til at simulere beton, da de har tryk- men ikke trækstyrke. Modsat simulerer elastikkerne armering med træk- og ikke trykstyrke. Forsøgene bestod blandt andet af at undersøge om og hvordan bjælkens styrke og stivhed afhænger af elastikkens forspændthed, og på at undersøge sammenhængen mellem søjlelængde og bæreevne. Felix lavede kurver på baggrund af adskillige forsøg og forstod i det hele taget stoffet rigtig godt.

Lego “beton”-bjælke med elastik-armering

Felix var både flink og begavet og havde en god forståelse for formålet med eksperimenterne. Han sad desuden med til et møde med vores samarbejdspartnere og kunne bagefter beskrive indholdet og problematikkerne, der var blevet diskuteret, rigtig godt.

Det var en fornøjelse at have Felix i erhvervspraktik, og vi håber han har fået mod på at dykke videre ned i ingeniørfaget i fremtiden.